Pogosto me sprašujejo o dobrih knjigah o gradnji s slamnatimi balami, zato sem se odločila, da napišem kratek seznam zanimivih knjig o tej temi. Vse opisane knjige sem osebno kupila in bila zadovoljna z vsebino. Tekst vseh treh je v angleščini in do zdaj še niso bile prevedene v slovenščino.

THE STRAW BALE HOUSE, Athena Swentzell Steen in drugi,

Zanimivo branje, čeprav so slike večinoma črno bele (razen srednjega dela knjige). Gospa Athena je preživela svoje otroštvo v Novi Mehiki, kjer so takrat ljudje sproti (do)gradili svoje hiše zelo sproščeno, s pomočjo družine in prijateljev (celo otroci so sodelovali v prostem času). Razlaga različne tehnike gradnje.

SERIOUS STRAW BALE, A home construction guide for all climates, od Paul Lacinski in Michael Bergeron

Uporabne informacije o tem, kako izbrati slamnate bale, kakšne vrste struktur so na voljo, vrste streh, sten itd. Ima tudi črno bele slike razen srednjih strani, ki vsebujejo barvne slike nekaj dokončanih primerov in vmesnih trenutkov med gradnjo le-teh.

STRAWBALE DETAILS, A manual for designers and builders, Chris Magwood and Chris Walker

Vsebuje zelo dobre detajle, čeprav brez kot (brez dimenzij). Zna biti uporabna skupaj s kakšno od prejšnjih.

Seveda je potrebno biti pozoren na dejstvo, da so vse te knjige prilagojene na način gradnje in gradbene predpise iz tujih držav (večinoma ZDA ali Velika Britanija), kjer je včasih zakonodaja manj stroga ali enostavno drugačna. Večinoma so enote tuje (inches, feet …). Neposredna uporaba teh detajlov v Slovenskem prostoru ne bo vedno možna, a informacije znajo biti vseeno zelo koristne.