Priporočene knjige o gradnji s slamo

Pogosto me sprašujejo o dobrih knjigah o gradnji s slamnatimi balami, zato sem se odločila, da napišem kratek seznam zanimivih knjig o tej temi. Vse opisane knjige sem osebno kupila in bila zadovoljna z vsebino. Tekst vseh treh je v angleščini in do zdaj še niso bile prevedene v slovenščino.WP_20151220_21_20_11_Pro

THE STRAW BALE HOUSE, Athena Swentzell Steen in drugi,

Zanimivo branje, čeprav so slike večinoma črno bele (razen srednjega dela knjige). Gospa Athena je preživela svoje otroštvo v Novi Mehiki, kjer so takrat ljudje sproti (do)gradili svoje hiše zelo sproščeno, s pomočjo družine in prijateljev (celo otroci so sodelovali v prostem času). Razlaga različne tehnike gradnje.

SERIOUS STRAW BALE, A home construction guide for all climates, od Paul Lacinski in Michael Bergeron

Uporabne informacije o tem, kako izbrati slamnate bale, kakšne vrste struktur so na voljo, vrste streh, sten itd. Ima tudi črno bele slike razen srednjih strani, ki vsebujejo barvne slike nekaj dokončanih primerov in vmesnih trenutkov med gradnjo le-teh.

STRAWBALE DETAILS, A manual for designers and builders, Chris Magwood and Chris Walker

Vsebuje zelo dobre detajle, čeprav brez kot (brez dimenzij). Zna biti uporabna skupaj s kakšno od prejšnjih.

Seveda je potrebno biti pozoren na dejstvo, da so vse te knjige prilagojene na način gradnje in gradbene predpise iz tujih držav (večinoma ZDA ali Velika Britanija), kjer je včasih zakonodaja manj stroga ali enostavno drugačna. Večinoma so enote tuje (inches, feet …). Neposredna uporaba teh detajlov v Slovenskem prostoru ne bo vedno možna, a informacije znajo biti vseeno zelo koristne.

Ocena: Able2Extract PDF Converter 9, Orodje za pretvarjenje PDF datoteke v Autocad

Arhitekti in inženirji se pogosto soočamo s težavami, ko moramo sodelovati z drugimi, ki uporabljajo drugačna orodja za risanje. Zato se pogosto zgodi, da moramo datoteke v obliki PDF pretvoriti v CAD obliko. PDF je odličen format, ko želimo risbe deliti z drugimi, ki nimajo posebnih programov za risanje (npr. stranke) ali z ljudmi, ki nimajo istega programskega orodja kot mi. Je pa precej omejen, kar se tiče urejanja risb. Če hočemo z risbo v PDF obliki karkoli narediti, jo moramo pred tem pretvoriti v .DXF ali neko drugo primerno obliko. Pri takem početju moramo seveda biti pozorni na avtorske pravice originalne risbe.

Testirali smo program za pretvarjanje iz PDF v AutoCAD format Able2Extract PDF to AutoCAD, ki se je izkazal za zelo priročnega.

Program je razvilo podjetje Investintech.com in je sposoben iz PDF izvleči vektorske grafike in tekst ter ju pretvoriti v format AutoCAD. Uporabniku so na voljo še pretvorbe v različne oblike MS Office (Excel, Word in PowerPoint).

Uporaba je zelo preprosta. Odpremo želen PDF in izberemo, kateri del dokumenta želimo pretvoriti:

pdf_to_acad_01

Ali pa preprosto označimo vse z opcijo »select all«:

pdf_to_acad_02

Če izberemo »convert to AutoCAD« se nam odpre okno z opcijami:

pdf_to_acad_03Izbiramo lahko:

 • AutoCAD format: izberemo DWG ali DXF
 • Polyline width: lahko ohranimo debelino črt tipa polylines kot v PDF-ju ali jo spremenimo na 0.
 • Color Palette: možno je izbrati standard ali RGB odvisno od zmožnosti naše verzije AutoCAD.
 • Units: za nas bo verjetno najbolj uporabna pretvorba v milimetrih.
 • Save Current Settings as Default: Shrani trenutno konfiguracijo kot privzeto nastavitev.

pdf_to_acad_04Na koncu kliknemo Save in shranimo:

pdf_to_acad_05

Takoj dobimo risbo v DWG. Večina elementov v risbi je na istem layer-ju (layer 0). Tekst izvozi kot MText in ga lahko naprej urejamo (ima malo težav s slovenskimi besedami, tako da bo nekatere potrebno popraviti, če želimo ohraniti tekst). Kote in šrafure izvozi kot linije.

 

KONČNA OCENA

Program je hiter in enostaven za uporabo, v primerjavi s podobnimi programi je cenovno ugoden in dobro dela to, kar obljublja. Prenos in namestitev sta potekali hitro in brez težav. Edin minus je morda izvoz dimenzij (kote) in šrafur (hatch), ki se izvozijo kot enostavne linije ampak žal to pri ostalih podobnih programih tudi ni nič drugače.

Priporočamo, da si naložite brezplačno poskusno verzijo in sami presodite, če je program za vas. Testna verzija omogoča pretvorbo do maksimalno 3 strani naenkrat in jo lahko uporabljate 7 dni.

Hiše iz recikliranih plastenk

V Nigeriji so začeli graditi hiše iz rabljenih plastenk polnjenih z mivko. S tem bodo lahko ponudili številnim brezdomcem en varen dom, po drugi strani pa bodo odvržene plastenke ponovno uporabne, namesto, da ležijo po ulicah in smetiščih.

Tako zgrajene hiše so zelo stabilne, celo požarno in potresno varne.

hiše iz recikliranih plastenk

Ali bi si zgradil hišo iz recikliranih plastenk? Material je definitivno poceni in vedno na razpolago …

Če želite videti, kako te hiše izgledajo, oglejte si v spodnjem video, kako jih gradijo, ali kliknite na to povezavo za ogled slik.

Sejem Dom v Ljubljani

Danes se začne Sejem Dom v Ljubljani, največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji. Od 11. do 16. marca v Gospodarskem Razstavišču.

Več informacij: www.sejemdom.si

Vir slike www.sejemdom.si – marec 2014

Cene nepremičnin padajo

Kot smo že omenili v prejšnjem članku, cene nepremičnin v Sloveniji naj bi padale, vsaj tako poročajo mediji. Ravno danes sem prebrala, da cene naj bi bile za tretjino nijžje kot v letu 2008.

Čeprav se sliši, kot da so cene nepremičnin trenutno zelo nizke, je možno, da bodo še padle, saj so se znižale do 50% npr. na Japonskem. Več si lahko preberete na Siol.net.

Dejstvo je, da si večina Slovencev danes težko privošči nakup nove hiše ali stanovanja. Kupna moč Slovencev naj bi bila trenutno zelo nizka. Ponudbe je veliko, kupcev pa ne toliko. Najem posojila je danes težek in krediti niso tako ugodni kot nekoč. Pogojev za pridobitev posojila pa je ogromno, med drugimi banke zahtevajo hipoteko na nepremičnino, zavarovanje in pogodbo za nedoločen čas v velikem in stabilnem podjetju.

cene nepremicnin padajo

Vir slike: Alvimann / Morguefile

Najboljše majhne hiše leta 2013

Spletna eko revija mnn (mother nature network) je objavila slike trinajstih lepih majhnih hiš. Večina je zgrajenih iz ekoloških materialov.

Glede na trenutne cene parcel v Sloveniji (čeprav naj bi cene nepremičnin padale, so še vedno precej visoke) bi bilo smiselno razmišljati o manjših hišah, kot smo jih bili navajeni do zdaj v Sloveniji.

Kaj menite? A bi lahko živeli v taki majhni hiši?

Cel članek z vsemi slikami si lahko ogledate na tej povezavi.

Znane stavbe iz Lego kock

Zdaj si lahko sami zgradite Sydneyjsko operno hišo doma in brez gradbenega dovoljenja … iz Lego kock, seveda! V liniji “Lego Architecture” najdemo na primer Vilo Savoye (Le Corbusier), Eifflov stolp in hišo Fallingwater (Frank Lloyd Wright). Cena Sydneyjske operne hiše je 39 $ na spletni strani www.lego.com.

legokocke

Sydneyjska operna hiša iz Lego kock (vir slike architecture.lego.com)

Več o tem

PURES 2010: kdaj ni obvezen?

Od leta 2010 velja v Sloveniji Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah, poznan tudi kot “PURES 2010”. Večina ljudi, ki želi zgraditi hišo, ve o njem zelo malo, razen morda tega, da so zahteve v primerjavi z prejšnjim pravilnikom (PURES 2008) višje. Pravilnik velja za gradnjo novih stavb in rekonstrukcijo obstoječih stavb oz. njihovih posameznih delov. Nas sedaj zanima, ali je možno pridobiti gradbeno dovoljenje za projekt, če ne izpolnjuje vseh zahtev PURES-a? Odgovor je da, ampak samo v nekaterih primerih.

V PURES-u 2010 je, razen zaostrenih zahtev glede izolativnosti fasad, streh in oken, najbolj zanimiva sprememba obvezna raba obnovljivih virov energije (OVE), kot so: sončni kolektorji, biomasa, geotermalna energija in energija vetra. PURES 2010 določa, da mora vsaj 25% energije, ki jo stavba uporablja za gretje, hlajenje, pripravo tople vode in pogon naprav izhajati iz obnovljivih virov. To se v družinskih hišah običajno prevede v sončne kolektorje ali toplotne črpalke.

solarnikolektorji

Solarni kolektorji na strehi (vir slike electronicproducts.com)

Čeprav osebno zagovarjam PURES in ga vidim kot nujen ukrep v naši energetsko prepotratni družbi, razumem, da izpolnitev vseh zahtev za nekatere investitorje predstavlja veliko težavo. Poglejmo potem, kakšne so izjeme v PURES-u:

Kdaj ni obvezna uporaba PURES-a?

PURES 2010 ni obvezen pri rekonstrukciji stavbe oz. njenega posameznega dela, kjer se posega v manj kot 25 odstotkov površine toplotnega ovoja (npr. manjši prizidki); v tem primeru je potrebno izpolniti samo zahteve iz Tabele 1:

“Pri rekonstrukciji stavbe oziroma njenega posameznega dela, kjer se posega v manj kot 25 odstotkov površine toplotnega ovoja stavbe oziroma njenega posameznega dela, pri investicijskih in drugih vzdrževalnih delih, ali če se gradi ali rekonstruira stavba z bruto tlorisno površino, manjšo od 50 m2, morajo biti dela izvedena tako, da so izpolnjene zahteve glede toplotne prehodnosti iz tabele 1 točke 3.1.1 tehnične smernice za graditev TSG-1-004 Učinkovita raba energije.”

tabela1

TABELA 1 točke 3.1.1, TSG-1-004 (Vir slike)

Drugače PURES 2010 velja za vse stavbe, razen za:

 • stavbe za promet in izvajanje elektronskih komunikacij,
 • rezervoarje, silose in skladišča,
 • nestanovanjske kmetijske stavbe,
 • stavbe za opravljanje verskih obredov, pokopališke stavbe,
 • nadstrešnice, javne sanitarije, zaklonišča ipd.,
 • industrijske stavbe, ki se ne ogrevajo ali klimatizirajo na temperaturo v prostorih, višjo od 12 ºC, ali katerih notranji viri toplote zaradi tehnoloških procesov nadomeščajo v času ogrevanja več kot polovico toplotnih izgub ali so v času ogrevanja praviloma odprte več kot polovico delovnega časa.

Vir: Uradni list RS, št. 52/2010 z dne 30. 6. 2010

Jedilna oprema

Oblikovalca Francesca Lanzavecchia (Italija, 1983) in Hunn Wai (Singapore, 1980) iz študija Lanzavecchia + Wai sta ustvarila štiri kose opreme ki jih, v primeru hude lakote in pomanjkanja, lahko tudi pojeste. Kolekcija se imenuje “Austerity” (“varčnost”) in je nastala iz 25 kg bele čokolade in 3 kg železa. Oprema naj bi bila mišljena za krizne čase, ko lepo okrašen dom ni več najpomembnejša stvar. Okrasne elemente in prevleke na tej opremi lahko pojemo, dokler ne ostane na njih nič več kot bistvo (železna konstrukcija).

ltvs-lanzavecchia-5

Cel kavč (vir)

ltvs-lanzavecchia-7

Samo to ostane od kavča, ko pojeste celo prevleko (vir)

ltvs-lanzavecchia-8

Cela miza (vir)

ltvs-lanzavecchia-10

Na pol pojedena miza (vir)

Vir: Lanciatrendvisions.com